על רקע ההחלטה של ממשל טראמפ על קיצוץ תקציב הסיוע האמריקאי לארגוןאונר"א המסייע לפליטים פלסטינים, הסביר היום (רביעי) ד"ר רוני שקד, חוקר במכון טרומן, את ההשלכות: "המצב ברצועת עזה קשה מאוד והקיצוץ הצפוי עשוי לפגוע עוד יותר ברצועה. קיצוץ של 400 מיליון דולר בשנה יגרום לירידה במצבם של תושבי עזה אל מתחת לקו האדום. הגיע הזמן שאחרי 70 שנה מדינת ישראל והאו"ם יחליטו מה עושים עם המחנות הללו המוחזקים במעמד פוליטי".
שקד ציין כי באמצעות מחנות הפליטים משמרים הפלסטינים את זכות השיבה כאייקון של זיכרון קולקטיבי. "בשנת 1949 כשהחלו לקום המחנות טענו שתוך שלוש שנים אותם מחנות ישובו לבתיהם, מאז עברו 70 שנה ונהיו 5 מיליון פליטים".
"הקיצוץ של הסיוע האמריקאי יוביל למצוקה גדולה יותר בארגון המטפל בפליטים", הוסיף שקד, "פחות שירותי בריאות, פחות שירותי חינוך ועוד. ישראל של שנת 2018 נותנת יד לתופעה במזרח בירושלים. במחנה הפליטים שועפט חיים כיום כ- 20 אלף פליטים שזוכים לשירותי מים וחשמל מטעם המדינה, הגיע הזמן לטפל בנושא הזה. מדובר בנושא פוליטי ולא בנושא כלכלי. מדינת ישראל יכולה להחליט לפרק את המחנה, להקים שיכון לפלסטינים ולקבוע שלא יהיה עוד מחנה פליטים במדינת ישראל. מדוע אנחנו לא מבקשים מארצות הברית להקציב את הכסף לבניית מגורי קבע או ליישוב הפליטים במקום מושבם המקורי? אף אחד לא דואג לנושא הזה ולכן הוא מתקיים ומתרחב".
כזכור, על פי מכתב שהעבירה מחלקת המדינה לארגון, יועברו אליו 60 מיליון דולר מתוך 125 המיליון שתוקצבו בתחילה. נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הסכים לא לקצץ את כל התקציב, כפי שתכנן בתחילה, אלא רק את מחציתו, זאת לאור עמדתם של מזכיר המדינה רקס טילרסון, שר ההגנה ג'יימס מאטיס, היועץ לביטחון לאומי הרברט מקמאסטר ועמדת מממשלת ישראל.