כעשרה חודשים לאחר שבעה באוקטובר 2023 הודתה רשמית לראשונה סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטי פלשתין במזרח הקרוב (אונרא) במעורבות אפשרית של אחדים מעובדיה במתקפת הטרור שביצעו הארגונים הפלשתינים בישובים היהודים בעוטף עזה בהנהגת תנועת ההתנגדות האיסלאמית - חמאס, הג’יהאד האיסלאמי, גדודי אל-מוג’אהידין, גדודי חללי אל-אקצה ועוד.
בהודעה שפרסם (5 באוגוסט 2024), ציין פיליפ לזריני, הנציב הכללי של אונרא מאז 2020, כי חקירה פנימית שערכה אונרא בהתבסס על מידע שהועבר אליה, העלתה, כי לגבי "תשעה מקרים [של עובדי שטח של אונרא] הראיות, אם יאומתו ויאושרו, עשויות להצביע על כך שייתכן שעובדים של אונרא היו מעורבים במתקפת שבעה באוקטובר".
על בסיס ממצאים אלה, כתב לזריני, שהוא החליט שתשעת העובדים "אינם יכולים לעבוד עבור אונרא", וכי "כול החוזים עם עובדי אונרא אלה יסתיימו".
ההודאה, על-אף הלשון הרפה, במעורבות אפשרית של עובדי אונרא במתקפת שבעה באוקטובר, עומדת בניגוד למדיניות ההכחשה שנקטה אונרא. בכותרת מאמר שפרסם לזריני חמישה שבועות בלבד לפני ההודאה הרשמית נכתב: אונרא: עצרו את הקמפיין האלים של ישראל נגדנו".
במאמר זה האשים לזריני את ישראל ב"התקפות מקוממות" נגד עובדי אונרא, מתקני אונרא והפעילות שמקיימת אונרא. לדבריו, 197 עובדי אונרא נהרגו בעזה, קרוב ל-190 מתקנים של אונרא נפגעו או נהרסו, בתי ספר של אונרא נהרסו, לפחות 520 פלשתינים נהרגו בעת שמצאו מקלט בבתי ספר ומתקנים של אונרא, ועובדי אונרא נעצרו בידי כוחות הביטחון של ישראל ועברו לכאורה עינויים והתעללות במתקני המעצר.
לזריני שלח את המאמר לפרסום באתר "וואלה", ואולם אריאל שמידברג, המשנה לעורך הראשי וראש מערכת החדשות של וואלה דחה את בקשתו והסביר את החלטת האתר במאמר שכותרתו: "החוצפה של ראש אונרא - ומדוע לא נפרסם את המאמר שלו בוואלה".
שמידברג כותב: לא ניתן במה למאמר חד-צדדי ובוטה, שלאורך 655 מילים, בעברית כאמור, לא מוצא לנכון לגנות את הטבח האכזרי שביצע חמאס ב-7 באוקטובר. לא נפרסם מאמר צבוע עד אימה, שמפרט ארוכות על עובדי אונרא שנפגעו במהלך המלחמה, אבל לא מציין שבעלי תפקידים בארגון חצו את הגבול ב-7 באוקטובר, בדומה לעמיתיהם המחבלים האכזריים שרצחו ישראלים חפים מפשע, אנסו אותם והתעללו בהם - ילדים, קשישים, נשים וגברים. אמירה עמומה על הצורך ב"בדיקת העניין", אדוני, פשוט אינה מספיקה.
אין לנו כוונה לפרסם מאמר מתריס שמדבר על מתקני אונרא שנפגעו, בלי להתייחס אפילו ברמז לשימוש שחמאס עשה לאורך השנים (ועושה גם עכשיו) באותם מתקנים. אין מילה, למשל, על חוות השרתים הגדולה ביותר של חמאס, שנמצאה מתחת לבניין של אונרא; ואין זכר לבנייני אונרא שהפכו למפקדות שמהן פועלים המחבלים נגד כוחות צה"ל שמחפשים את החטופים שלנו.
לא נפרסם מאמר שמדבר על בתי הספר של אונרא, בלי לציין שאותם בתי ספר הם דה-פקטו מטות של חמאס, ושבאותם בתי ספר מסיתים נגד ישראל כך שהתלמידים הופכים לאחר מכן למחבלים בשורות של ארגוני טרור רצחניים.
מבצע "חרבות ברזל" ברצועת עזה בעקבות מתקפת הטרור בשבעה באוקטובר 2023 בהובלת תנועת ההתנגדות האיסלאמית חמאס והג’יהאד האיסלאמי, חשף את המעורבות של פעילים באונרא בטרור, השימוש במתקניו על-ידי ארגוני הטרור הפלשתינים והפגיעה במתקני אונרא.
להלן פרוט המידע שנחשף ע"י צה"ל בנושא זה:
7 באוגוסט 2024 - במהלך השבוע הקודם חמאס שיגר רקטות ממשגרים שהוצבו סמוך למרכזי סיוע וחלוקת מזון המנוהלים בידי ארגונים בינלאומיים, כולל אונרא.
25 ביולי 2024 - חמאס שיגר מספר רקטות מהאזור ההומניטרי בח’אן יונס ופגע בבית הספר אל-קרארה המנוהל בידי אונרא.
20 ביולי 2024 - כוחות צה"ל ביצעו חיפוש במטה אונרא בעזה, בו התבצרו פעילי חמאס חמושים, ובמקום זה נמצאו אמצעי לחימה, רובים, ציוד של יחידת הקומנדו הימי של חמאס, אפודים צבאיים וציוד מודיעיני.
16 ביולי 2024 - בהתבסס על מידע מודיעיני, צה"ל תקף טרוריסטים, אשר פעלו בבית ספר של אונרא בנוסיראת, ותכננו משם התקפות נגד כוחות צה"ל.
12 ביולי 2024 - כוחות צה"ל איתרו מנהרה וציוד מודיעיני יקר ערך של חמאס מתחת למבנה של מטה אונרא בעזה. במתחם בשימוש חמאס והג’יהאד האיסלאמי סמוך למטה אונרא בעזה אותרו כלי טיס בלתי מאוישים, רקטות, מקלעים, מרגמות, מטעני נפץ, רימוני יד.
6 ביולי 2024: בהתבסס על מידע מודיעני, חיל-האוויר הישראלי תקף טרוריסטים שפעלו במבנים הממוקמים בשטח בית הספר אל-ג’אעוני של אונרא במרכז עזה, אשר שימש מקום מסתור ותשתית מבצעית לביצוע התקפות נגד כוחות צה"ל.
4 ביולי 2024: חיל-האוויר הישראלי תקף פעילי טרור שפעלו מבתי הספר של אונרא בעיר עזה, ובהם בית הספר אל-קאהירה באל-פורקאן ובית הספר מוסא בשכונת דרג’ תופאח [הערה: שני בתי הספר הללו ממשלתיים ולא שייכים לאונרא]. בתי הספר האלה שימשו את חמאס כמקומות מסתור ועמדות לתקיפה של כוחות צה"ל.
30 ביוני 2024: כוחות צה"ל איתרו בבית ספר של אונרא בשג’עיה עשרות אמצעי לחימה, רימוני יד ומסמכי מודיעין. בית הספר שימש את חמאס כמקום מסתור ואחסנה.
7 ביוני 2024: בנוסף, חיל-האוויר הישראלי תקף פעילי טרור שפעלו במכולה בבית ספר של אונרא במחנה שאטי.
6 ביוני 2024: בתקיפת צה"ל פעילי טרור בבית ספר של אונרא בנוסיראת נהרגו לפחות 17 פעילי חמאס והג’יהאד האיסלאמי, ובהם: אחמד שחאדה מוחמד אבו מחמאר, פעיל ביחידת הנ"מ של גדודי אל-קסאם (חמאס) שנטל חלק במתקפת שבעה באוקטובר, מאהר מחמוד עבד אל-פתאח פדל, פעיל גדודי אל-קסאם (חמאס), ג'מיל סולימאן מקאדמה, פעיל ביחידת העילית של גדודי אל-קסאם (חמאס), שאהין מחמוד אבו אל-שריף, פעיל של גדודי אל-קודס של הג'יהאד האיסלאמי, סעיד מוחמד אחמד עיסא, פעיל טרור, מג'ד עאטף מוחמד דרוויש, פעיל ביחידה האווירית של גדודי אל-קסאם (חמאס), מאזן חסן אעקאב אבו זאהר, פעיל גדודי אל-קסאם (חמאס), מועתסים מופיד מוחמד שקרה, פעילי גדודי אל-קסאם (חמאס).
30 במאי 2024: טיל נ"ט (נגד טנקים) שוגר ממתחם בית ספר של אונרא. בחיפוש שערכו כוחות צה"ל בבית הספר נמצאה כמות גדולה של אמצעי לחימה.
14 במאי 2024: כטב"מ של צה"ל תיעד פעילי טרור מסתובבים ומבצעים ירי מתוך מתחם של אונרא במזרח רפיח, ולצידם נראות מכוניות של אונרא.
5 במאי 2024: חיל-האוויר הישראלי תקף מפקדה של גדודי אל-קסאם (חמאס) שפעלה במתחם של אונרא במרכז עזה. המפקדה שימשה כבסיס לביצוע התקפות נגד כוחות צה"ל.
5 במרס 2024: דובר צה"ל מסר, כי יותר מ-450 עובדים באונרא היו פעילים בארגוני טרור ברצועת עזה. חלקם נטלו חלק במתקפת שבעה באוקטובר, ובהם ממדוח חוסיין אחמד אל-קאק, מורה בבית ספר יסודי של אונרא ופעיל בגדודי אל-קודס (הג'יהאד האיסלאמי), יוסוף זידאן סולימאן אל-ח'ואג'רי, מורה בבית ספר יסודי של אונרא ופעיל בגדודי אל-קסאם (חמאס), ר'סאן נביל מוחמד שחאדה אל-ג'עברי, פקיד במרכז רפואי ופעיל בגדוד אל-פורקאן של גדודי אל-קסאם (חמאס), בכר מחמוד עבדאללה דרוויש, יועץ בבית ספר של אונרא ופעיל בגדודי אל-קסאם (חמאס). צה"ל חשף שיחת טלפון שניהל יוסוף אל-חוואג’רה, מורה באונרא, ובה סיפר בגאווה בשבעה באוקטובר 2023 כיצד נטל חלק בחטיפת נשים ישראליות אותן כינה שפחות המותרות ליחסי מין.
10 בפברואר 2024: כוחות צה"ל איתרו מנהרה סמוך לבית ספר של אונרא, שהובילה למנהרה אחרת שנחפרה מתחת למטה אונרא בעזה שממנו סופק חשמל למנהרה ששימשה את גדודי אל-קסאם (חמאס). במנהרה נמצאו כמות גדולה של אמצעי לחימה, רובים, תחמושת, רימוני יד ומטעני נפץ.
הכתב הצבאי של אתר "וואלה", אמיר בוחבוט, חשף פרטים נוספים כמובא להלן: "צה"ל ושב"כ חשפו היום (שבת) נכס משמעותי של חמאס, כשמצאו פיר מנהרה שהוביל למטה המרכזי של אונרא ברצועת עזה. הלוחמים הגיעו אל פיר מנהרה סמוך לבית ספר של סוכנות הסיוע הפלשתינית. הפיר הוביל למנהרה תת-קרקעית ששימשה כאזור אסטרטגי וחשוב של חמאס, עם אמצעים מודיעיניים רבים. לאחר בדיקות גילו כי המנהרה עוברת מתחת למבנה המרכזי של אונרא בעזה.
"הלוחמים איתרו תשתית חשמל בתוך המנהרה המחוברת למבנה המטה המרכזי של אונרא, דבר המעיד על חיבור ישיר בין חמאס לארגון השייך לאו"ם, שהשתמש בנכסי אונרא כדי לתחזק את מנהרות הטרור. התוואי נבנה בעומק של 18 מטרים ובאורך של 700 מטרים והכיל מספר דלתות הדף. בפשיטה אותרו אמצעים מודיעיניים ממגוון רחב של סוגים. מיצוי המודיעין החדש שנמצא יאפשר פשיטה על יעדי חמאס נוספים.
"מטעם דובר צה"ל נמסר, כי השמדת התוואי פוגעת ביכולות המודיעין של חמאס. בעקבות ממצאים אלו ועל בסיס מודיעין מקדים של שב"כ, פשטו הלוחמים על המטה המרכזי של ארגון אונרא, המכיל את משרדיהם של מספר ארגונים הומיניטריים ובינלאומיים. בתוך משרדי המבנה אותרו אמצעי לחימה רבים, וביניהם רובים, תחמושת, רימונים ומטענים. במשרדים של פקידי אונרא נמצאו אמצעי מודיעין ומסמכים שהוכיחו כי אותם המשרדים שימשו גם את מחבלי חמאס".
6 בינואר 2024: כוחות צה"ל תפסו אפודים צבאיים של יחידת העילית של גדודי אל-קסאם (חמאס), שהוסתרו בשקים של אונרא במרפאה בעזה.
25 בדצמבר 2023: בבית ספר בעזה, בו פעלו פעילי גדודי אל-קסאם (חמאס), נמצאו עשרות מטעני נפץ בשקים של אונרא, רובי סער קלצ’ניקוב ו-15 חגורות נפץ.
11 בדצמבר 2023: כוחות צה"ל איתרו במסגד בג’באליה אמצעי לחימה רבים (רובים, רימוני יד ומחסניות), שחלקם אוחסנו בשקים של אונרא.
9 בדצמבר 2023: פעילי גדודי אל-קסאם (חמאס) ביצעו ירי לעבר כוחות צה"ל מבית ספר של אונרא בבית חאנון.
8 בנובמבר 2023: כוחות צה"ל חשפו פיר של מנהרה סמוך לבית ספר של אונרא בעזה.
ד"ר מיכאל מילשטיין, ראש הפורום ללימודים פלשתינים במרכז משה דיין, ציין (19 במרס 2024), כי "חמאס עצמו פועל מול חלק מהחמולות או מתנהל באופן מוסווה - שוטרים בלבוש אזרחי או פעילי מנגנון ההגנה האזרחית. חמאס מבליט מופעים של חלוקת מזון מסודרת יחסית בימים האחרונים בחסות ההגנה האזרחית בעזה (בתוך מטה אונרא!) כעדות לכך שהסדר חוזר על-כנו".
העיתון וול סטריט ג’ורנל חשף (29 בינואר 2024) פרטים מדוח מודיעין ישראלי שתיעד את מעורבות עובדי אונרא במתקפת שבעה באוקטובר והקשרים בין עובדי אונרא לחמאס ולג’יהאד האיסלאמי.
על-פי הדוח, 12 עובדי אונרא היו מעורבים במתקפת שבעה באוקטובר, שבעה מהם שימשו מורים בבתי ספר של אונרא, ולכ-10 אחוזים (כ-1,200 עובדים) מכלל עובדי אונרא ברצועת עזה קשרים לארגוני טרור איסלאמיים, ולקרוב למחציתם בני משפחה קרובים הפעילים בחמאס ובג’יהאד האיסלאמי.
העיתון ציין, כי סקירת המודיעין שהועברה לארה"ב מבוססת על מידע מסווג ובכלל זה מעקב אחר תקשורת של טלפונים ניידים, חקירת פעילי חמאס שנעצרו בידי ישראל ומסמכים שנתפסו.
במתקפת שבעה באוקטובר 2023, עובד אונרא חטף את גופתו של החייל יונתן סמרנו בכלי רכב של אונרא והובילה לרצועת עזה.
דוגמאות בולטות לפעילי טרור שהועסקו בתפקידים בכירים ובהוראה במוסדות אונרא
סוהייל אל-הינדי - חבר הלשכה המדינית של תנועת חמאס האחראית בין היתר על התווית מדיניות פיגועי הטרור של גדודי אל-קסאם. אל-הינדי כיהן במשך שנים ארוכות בתפקיד יו"ר איגוד העובדים של אונרא ברצועת עזה וראש מגזר המורים באונרא. הוא לא הסתיר את זיקתו לארגון ונטל חלק בפעילות פוליטית גלויה כנציגו. לאל-הינדי הייתה השפעה עצומה מתוקף תפקידו וכמפקח על מחנות קיץ של תלמידים, על מערכת החינוך של אונרא ובכלל זה על התכנים הנלמדים בה.
ביולי 2001 השתתף אל-הינדי בטקס בבית ספר במחנה הפליטים ג'באליה יחד עם מנהיג חמאס אחמד יאסין. בנאומו בפני תלמידים מצטיינים הוא דיבר בשבח המחבלים המתאבדים בוגרי מערכת החינוך הפלשתינית והסביר, כי "הדרך לפלשתין עוברת דרך דם השאהידים. השאהידים התלמידים מעצבים את ההיסטוריה בחלקי גופם (המתפוצצים)".
הנהלת אונרא הייתה מודעת היטב, לפחות מאז שנת 2004, לעובדה, שסוהייל אל-הינדי, שעמד בראש מגזר המורים של אונרא, הינו פעיל חמאס בכיר התומך בג'יהאד נגד ישראל ובפיגועי ההתאבדות. דובר אונרא כריס גאנס, הודה בכך הלכה למעשה במאמר שפרסם באתר ynet ב-27 בינואר 2009 בהתייחסו ספציפית למאמר שחשף את הפעילות של חמאס בבתי הספר של אונרא, ובכלל זה ציין שאל-הינדי מועסק על-ידי אונרא. גאנס טען, שמדובר במחזור של טענות שהועלו בפני אונרא מספר שנים קודם לכן. על-אף זאת, סוהייל אל-הינדי הוסיף להיות מועסק ע"י אונרא, שבחרה להתעלם מהדיווחים בתקשורת על היותו פעיל בכיר בחמאס. הלחץ על אונרא בעקבות בחירתו של אל-הינדי לחבר בלשכה המדינית של חמאס, אילץ את הארגון להודיע במרס 2017 על פיטוריו של אל-הינדי.
אמיר אל-מיסחאל, שהחליף את אל-הינדי, מוכר כמתנגד לתהליך המדיני. ב-16 במאי 2008 מיסחאל, שעמד אז בראש מגזר השירותים באונרא, אמר באירוע לציון יום הנכבה: מה שנלקח בכוח לא יוחזר אלא בכוח ולא דרך שלום והחלטות. לנו הזכות וחובה להגן עליה. הכוח שלנו טמון באחדותנו". ארבע שנים לאחר מכן (15 במאי 2012) מיסחאל מילא תפקיד בולט באירוע לכבוד האסירים הפלשתינים ולציון יום הנכבה".
ג’וואד אבו שמאלה - שימש חבר הלשכה המדינית של תנועת חמאס האחראית בין היתר על התווית מדיניות פיגועי הטרור של גדודי אל-קסאם. אבו שמאלה עמד בראש המחלקה הכלכלית של חמאס, ובתוקף תפקידו פיקח על פעילות המוסדות הכלכליים של התנועה. בעבר שימש אבו שמאלה מורה בבית ספר של אונרא ברצועת עזה. אבו שמאלה נהרג בתקיפה של צה"ל ב-10 באוקטובר 2023.
עיסא עבד אל-האדי אל-בטראן - בטראן נולד ב-1973 במחנה הפליטים אל-בורייג' בעזה. הוא למד בבית ספר יסודי ובחטיבת ביניים של אונרא, בבית הספר התיכון ח'אלד בן אל-ווליד, מרכז ההכשרה של עזה (אונרא) ואוניברסיטת אל-קודס הפתוחה. במשך שנים שימש בטראן מורה בבתי הספר של אונרא במרכז רצועת עזה, על-אף שראשי אונרא היו מודעים לעובדה, שהוא משמש בתפקיד בכיר בגדודי אל-קסאם והיה מספר פעמים יעד לחיסול של צה"ל. בסופו של דבר הוא פוטר מאונרא ב-2009 לאחר שנפצע באורח קשה בתאונת עבודה במסגרת פעילותו בגדודי אל-קסאם ונהרג בתקיפת צה"ל ביולי 2010.
עווד אל-קיק - בתקיפת חיל-האוויר (30 באפריל 2008) שכוונה לעבר בית מלאכה לייצור כלי נשק ברפיח נהרג עווד אל-קיק, מורה, מחנך ומנהל בבתי הספר של אונרא ברפיח ששימש במקביל כראש יחידת ההנדסה וייצור אמצעי הלחימה של הג'יהאד האיסלאמי ברצועה.
אל-קיק היה אחד הפעילים הבכירים שהיו מופקדים על ייצור הרקטות ופיתוחן עבור הג'יהאד האיסלאמי, הכנת מטעני חבלה ואמצעי לחימה והכשרת דורות של "מהנדסים" על בסיס הידע שצבר. בקיץ 2006 ערך אל-קיק ביקור בסין במהלכו גילה עניין בכלי טיס קלים, ייתכן שלצורך רכישה וייצור כדי לבצע פיגועים נגד ישראל.
פעילותו של אל-קיק בתחום הטרור נחשפה בספטמבר 2007, כשניצל מניסיון חיסול של ישראל. על-אף זאת, הוא המשיך לשמש מורה, מחנך ומנהל בבתי הספר של אונרא ולעסוק בחינוך ילדים ובני נוער במחנות קיץ. לא ברור מדוע לאחר שנחשפה פעילותו בתחום נמנעה אונרא מלפטרו מכל תפקיד של הוראה וחינוך במוסדותיה .
סעיד סיאם - סיאם, שהיה מאנשי סודו וממקורביו של מנהיג חמאס ח'אלד משעל ולימים מונה לשר הפנים בממשלת חמאס והיה אחראי על הכוח הצבאי ברצועת עזה, שימש במשך 23 שנה מורה ומחנך נוסף בבתי הספר של אונרא. עד שנת 2003 היה סיאם נציג חמאס בוועדת התיאום של הכוחות הלאומיים והאיסלאמיים שתיאמה את הפעולות במסגרת אינתיפאדת אל-אקצה. חרף היותו פעיל בכיר וידוע בחמאס, אונרא לא נקטה צעדים לסילוקו משורותיה. סיאם נהרג בתקיפת צה"ל בינואר 2009.
זוהייר אל-קייסי - אל-קייסי, שהיה מפקד בכיר בארגון הטרור האיסלאמי "ועדות ההתנגדות העממית", שימש במשך שנים מורה למתימטיקה בבתי הספר של אונרא במקביל להיותו חבר בהתארגנות טרור (קבוצות רפיק אל-סאלמי). הוא נהרג בתקיפת צה"ל במרס 2012.
מאות רבות של פעילי גדודי אל-קסאם (חמאס) וגדודי אל-קודס (הג’יהאד האיסלאמי) הינם בוגרי בתי הספר והקולג'ים של אונרא ברצועת עזה.
המאמר מבוסס על התחקירים של סא"ל יהונתן דחוח-הלוי, חוקר בכיר לענייני מזרח תיכון ואיסלאם.