הגילויים של ממשלת ישראל על אונר"א ניפצו את תדמיתה כארגון הומניטרי, וחשפו כי היא לא פחות מזרוע של חמאס בעזה. עם זאת, מעט אור נשפך על תפקידה הזהה של אונר"א ביהודה ושומרון. סרט חדש, "אונר"א במלחמה", מתמקד בצד החינוכי של פעילות הארגון, שבו מלמדים ילדים לא רק לשנוא, אלא להרוג. בדיוק כפי שעשתה בעזה, אונר"א מחדירה ילדים עם אותה האמונה ביהודה ושומרון. רק שבמקרה הזה, לפת"ח – מפלגת השליטה ברשות הפלסטינית.
הסרט באורך כ־20 דקות, שוחרר על ידי המרכז לחקר מדיניות המזרח התיכון שבירושלים בתחילת השבוע והוא זמין באינטרנט. מנהל המרכז, דוד בדין, אמר ל־JNS כי הסרט מציג את המתרחש בבית לחם. "זה המקום הבא שהם (המחבלים) הולכים לפרוץ", הסביר והזהיר: "זה יכול להיות כבר מחר".
מהסרט עולה כי המחבלים, כמו דלאל מוגרבי – אשת הפת"ח שהשתתפה בטבח בכביש החוף ב־1978 שבו נרצחו 38 אזרחים ישראלים, בהם 13 ילדים – מוצגים כגיבורים ומודל לחיקוי בבתי הספר של אונר"א. תמונות של מוגרבי ומחבלים אחרים מעטרות את קירות בתי הספר. בסרט, תלמידים ערבים ביהודה ושומרון, תוצרי בתי ספר של אונר"א, מדברים על מוגרבי בחרדת קודש.
"היא כמו אחותי, כמו אמא שלי. היא חלק מהעם שלנו", אומר נער ממחנה הפליטים אל-עמרי ממזרח לרמאללה. ילדה כבת שש, גם היא מאל-אמרי, אומרת, "דהלאל מוגרבי היא שהידית. היא נלחמה נגד היהודים. היא פוצצה אותם". בדין, שזעק לגבי עשייתה של אונר"א במשך עשרות שנים, מתאר את האינדוקטרינציה שהילדים מקבלים כ"חינוך לרצח". אונר"א, הוא אמר, היא "מכונה" שמייצרת ילדים רצחניים.
קוטאיבה חטאב בן ה־15 לומד בבית הספר לבנים של אונר"א במחנה הפליטים ג'לזון מצפון לרמאללה שבשומרון. כשנשאל בסרט מה הוא למד על זכות השיבה, הוא אומר, "להילחם ולהמשיך להילחם עד שפלסטין תשוחרר!". הוא ממשיך וקובע: "כשאגדל אני אהיה ג'יהאדיסט ואלחם למען אללה!".
"האם אתה שונא יהודים?", שואל מראיין את ראדה אבו-חטאב, בת 12, סטודנטית של אונר"א בג'נין. "כן, מאוד", היא משיבה. "אני רוצה להילחם ולהפוך לשהידית ולעלות לגן עדן עם אללה!".
מוחמד מחמוד חליל, סטודנט של אונר"א מעין אריק, עיירה ערבית ליד רמאללה, אומר: "מה הפתרון לירושלים? להרוג את היהודים. ניפטר מהיהודים… בעזרת אללה אהפוך ללוחם קדוש". כל הילדים חיברו את פלישת חמאס ב־7 באוקטובר לזכות השיבה, ותיארו את הפיגוע הקשה כמאמץ לשחרר את הארץ מידי היהודים.
"השבעה באוקטובר קשור לזכות השיבה כי חמאס כבש מחדש חלק מהאדמה שלנו שנכבשה על ידי הכובשים", אומר אוסמה בלשה, סטודנט של אונר"א מג'לזון. "בבית הספר המורה שלנו לימד אותנו שאנחנו צריכים לחזור. גם אם ישראל תיתן לנו פיצוי (כדי להישאר כאן), אנחנו צריכים לחזור". עבור בדיין, הדבר החשוב ביותר שהסרט מתעד הוא שבאונר"א ילדים מקבלים הכשרה צבאית. בסרטים קודמים, הראה בדין שמחנות אימונים אלו הוקמו בסמוך לבסיסי צה"ל.
בדין גם חושש שישראל לא מצליחה להסתגל למציאות של אחרי השבעה באוקטובר. "הם עושים את אותה טעות שהם עשו באוקטובר האחרון – לא שמים לב להכנות למלחמה במחנות אונר"א", אמר. עם זאת, הוא רואה סימני התעוררות ומציין כי שמע דיווח שפורסם בגלי צה"ל לפיו הצבא מתכוון לחקור את האימונים צבאיים במחנות אונר"א. בשבוע הבא אמור בדין להציג את ממצאיו בפני ועדת הכנסת. "אנשים שלא לקחו אותי ברצינות במשך תקופה של 36 שנים, לוקחים אותי עכשיו ברצינות", הדגיש.
העיוורון מצד הרשויות הישראליות הוא נושא שחוזר על עצמו אצל בדין. הוא אומר שלמשרד החוץ יש חטיבה מיוחדת המוקדשת לפיקוח על אונר"א, אך נציגיה לא היו מודעים לנשק המוחזק במחנות של הארגון. הוא הביא אותם למחנה עסכר שצמוד לשכם כדי להראות להם את הנשק המדובר. "לא היה להם מושג לגבי הרובים", הסביר. יתרה מכך, ישראל מעולם לא הפעילה את הפיקוח שהיה לה. "לישראל יש את הכוח להטיל וטו על כל דבר בחינוך הפלסטיני. מה שלמדנו מה־7 באוקטובר זה שהם לא עשו את זה", הוסיף.
"כבר בשנות ה־80 הערתי על האופן שבו נמכר ציוד הומניטרית בשוק הפתוח וללא פיקוח, והיא (ממשלת ישראל) לא עשתה שום שינוי. לא היה פיקוח", שיתף. למרות שרבים טענו שצריך לבטל את אונר"א, לפי בדין זה לא פתרון ריאלי. לטענתו הארגון מוטמע מדי בשטחים ובאו"ם, והעצרת הכללית לעולם לא תקבל זאת. עם זאת, הוא המשיך, אפשר לשנות את אונר"א מבפנים. כיצד? לדעתו "צריך להצביע על האופן האבסורדי שבו מתנהל הארגון וצריך לדרוש שינוי".
"הנושא של החינוך של אונר"א הוא 'השלום מתחיל כאן'", טען בדין. "הרי איך זה יכול להיות שסוכנות לעבודה סוציאלית של האו"ם תשתמש במערכת החינוך שלה כדי להכין ילדים למלחמה?". בדין הרכיב תוכנית של חמש נקודות לשינוי אונר"א מבפנים: ביטול תכנית הלימודים החדשה של אונר"א המבוססת על ג'יהאד, פירוק בתי הספר של אונר"א מנשקם והפסקת ההכשרה הפרא-צבאית, פיטורי עובדי אונר"א המזוהים עם חמאס, הג'יהאד האיסלאמי ופת"ח, יישוב מחדש של פליטי דור רביעי וחמישי ממלחמת 1948, במקום השארתם במעמד פליט תמידי ודרישה לביקורת בכספי התורמים.
בדין נפגש חמש פעמים עם אנטוניו גוטרש, מזכ"ל האו"ם, שלדבריו פתוח להצעותיו. "בעוד אונר"א תמיד הייתה מושחתת, זה לא תמיד היה כמו שזה עכשיו", סיכם. "אפילו הילדים שעברו בבתי הספר, בזמן שהם דיברו על הבתים שלהם ביפו, לא דיברו על לחזור ולהרוג את כולם ביפו כפי שהם עושים עכשיו. השינוי התרחש לאחר 1992 כאשר אש"ף הופקד על ידי (שר החוץ דאז) שמעון פרס. אונר"א נמסרה לאש"ף".
https://www.makorrishon.co.il/news/782712/