'הפלשתינים מעולם לא אישרו את הסכם אוסלו' שמעון כהן
ברש"פ מאיימים לבטל את הסכם אוסלו, אך תזכורת מלמדת: החתימה הייתה מחוייבת אישור ועד הפועל של אש"ף, אישור שמעולם לא ניתן...
בעוד הפלשתינים מאיימים על ישראל בביטול הסכם אוסלו, מפתיע העיתונאי והתחקירן דוד בדין, מנכ"ל סוכנות הידיעות 'מקור ישראלי' ומזכיר נשכחות שהושכחו מהציבור הישראלי. מסתבר שהפלשתינים מעולם לא חתמו על הסכמי אוסלו.
לדברי בדין החתימה על הסכמי אוסלו, זו שזכורה לכולנו על מדשאת הבית הלבן במעמד הנשיא האמריקאי קלינטון, רבין, פרס וערפאת, הייתה תלויה בעוד אישור אחד אחרון שבלעדיו ההסכם אינו תקף. אישור זה הוא אישורו של ועד הפועל של אש"ף שאמור היה להצביע בעד ההסכם עם ישראל.
הועד הפועל של אש"ף אכן התכנס שבועיים לאחר הטקס בבית הלבן, אך לא אישר את החתימה המצולמת ההיא.
בדין מציין שעיתונאי 'על המשמר', פנחס עינברי, היה העיתונאי הישראלי היחיד שסיקר את האירוע ודיווח על ההחלטה הפלשתינית שלא לאשר את החתימה, אך איש לא כרה את אוזנו כדי לשמוע, או שאולי רעם חצוצרות הטקסים השתיק את אמירתו של ענברי.
לדברי בדין ערפאת עצמו אמר בקולו לעיתונאים כי אין בכוונתו להעלות את הסכם אוסלו להצבעה שכן אין בכינוס ועד הפועל את מינימום הצירים ההכרחי לצעד שכזה. כשבדין עצמו שאל את רבין איך הוא מתייחס לדבריו של ערפאת ספג ממנו גידופים.
עוד הוא מזכיר כי במקביל להודעתו של יאסר ערפאת שלא יביא לאישור הועד הפועל את החתימה, דאגה קונסולית ישראל בניו יורק, קולט אביטל, להגדיר את הרגע כרגע היסטורי שכן ערפאת מביא את ההסכם לחתימה, מעשה שלא נעשה מעולם.
יומיים לאחר מכן, ממשיך ומזכיר בדין נשכחות, נסע יוסי ביילין לטוניס, שם חיבק את יאסר ערפאת והודה לו על אישור החתימה בוועד הפועל. ערפאת חייך אך לא הגיב לדברים.
בדין מדגיש בדבריו שאין מדובר באירוע אישור השינויים באמנה הפלשתינית, אירוע שגם הוא התברר כהונאה פלשתינית, אלא באירוע שקדם לכך בכמה שנים, אירוע שצריך היה להוות הבסיס של עצם קיומם של הסכמים בין ישראל לרשות הפלשתינית - גם אירוע זה לא אירע פורמאלית מעולם.
ומה בזירה הישראלית? דממה. "ענברי שאל שאלות קשות אבל לא קבל תשובה. גם אני שאלתי את השאלה הזו בכל הפורומים, שאלתי את פרס, את שרון, אולמרט וברק, אבל הם המשיכו להעלים עין. כל הפקידים העדיפו להסתיר את הפרט הזה".
בדין מציין שגם בתקופת נתניהו ושר החוץ ליברמן, הממשל הישראלי לא אוהב את שאלותיו בעניין ואינו ממהר להגיב אחרת מקודמיהם. "הם לא אוהבים את השאלות הללו".