יוזמה ערבית לשלום: הכל מבוסס על "זכות השיבה" דוד בדין
בראשןן למאי 2013, ד"ר דוד מקובסקי, מומחה של המכון לענייני מזה"ת בוושינגטון הכריז שהידיעה בתקשורת שהליגה הערבית ( שמאחדת בתוכה את כל מדינות ערב ואת אש"ף) מוכנה להכיר בישראל מהווה "פריצת דרך" בדרך לשלום עם העולם הערבי. יש לזכור שהליגה הערבית, בהשראת המופתי של ירושלים, הכריזה מלחמת שמד נגד מדינת ישראל מימי ראשיתה ועד היום ושום דבר לא השתנה מאז. האמנה והכרזת המלחמה של הליגה ששוללת את זכות קיומה של מדינת ישראל עדיין קיימת ובועטת בכל האתרים הרשמיים, ובתכתובת ו בספרות שלהם.
בעקבות הודעת מקובסקי, שנחשב כמקור אמין ע,י ממשלת ישראל, איפ"ק והממשל האמריקני, החלטתי לבדוק לקבל אישור על המפנה הדרמטי בעמדת הליגה הערבית מאת הליגה עצמה.
הייתי אולי העיתונאי היחידי שהתקשר למשרדי הליגה הערבית בארה"ב כדי לברר עובדות בעמדת הליגה הערבית.
הדוברת של שמוחמד אל-שריף שגרירת הליגה הערבית נשאלה:
1. האם חל כל שינוי ביזמה של הליגה משנת 2002? התשובה: לא.
מה הסטאטוס של פליטי 1948 ביזמה ה"חדשה" של הליגה? התשובה: הכרה ב"זכות השיבה".
האם "הכרזת המלחמה" של הליגה נגד ישראל משנת 1948 בוטלה? התשובה: לא.
האם החרם של הליגה הערבית נגד ישראל משנת 1950 בוטל? התשובה: לא.
העברתי את תוכן השיחה עם דוברת הליגה לדוברת של ציפי לבני, שהודה לי על העדכון- שעות ספורות לפני המראתה לפגישה חשובה עם שר החוץ של ארה"ב קרי.
קרי הודיע חגיגית לפני הישיבה עם לבני שהוא שמע שיזמת השלום של הליגה היא אכן "פריצת דרך"- אך לבני שפכה מים קרים על היזמה של הליגה הערבית של במפגש שלה עם קרי.
זו לא פעם הראשונה שהיתה אכזבה מידיעה דרמטית על פריצת דרך כביכול של יוזמה לשלום מצד הליגה הערבית. בפברואר 2002 בעל הטור הידוע טום פרידמן ראיין את ההנהגה הסעודית ובכירים של הליגה הערבית ושמע מהם על "יוזמה חדשה" להכיר במדינת ישראל תמורת נסיגה לקוי 67'. אך מרואייני פרידמן שכחו לעדכן אותו שיוזמה זו כרוכה גם בהכרה בזכות השיבה. לאחר התכנסות של הליגה הערבית בביירות ב30/3/2002 - פרופ' איתמר רבינוביץ', מעמודי התווך של "מחנה השלום", ואיש מוסד לשעבר, כתב בעיתון "הארץ" ב-8/4/2002,
ששגרירי סוריה ולבנון הכניסו סעיפים בתוך היוזמה הערבית שקבעו שאכן היוזמה תלויה בהכרהמפורשת בזכות השיבה של כל פליטי 48' על צאצאיהם ויוזמת השלום של הסעודים שהועבר לאשור בוועידת הליגה הערבית בביירות אך ורק מפני שנכלל בו סעיפים ים הדורשים את זכות השיבה.
לסיכום:
אין יוזמה חדשה למען השלום מצד הליגה הערבית ולא מצד ערב הסעודית. כאשר התקשורת מצטטת שגריר אחד מתוך ליגה הערבית שאומר שהוא מוכן להכרה במדינת ישראל בגבולות 67, התקשורת ברובה הגדול שוכחת על התנאים האחרים להכרה בריבונות מדינת ישראל.